Vesti

Donet je novi ZAKON O KONTROLI PREDMETA OD DRAGOCENIH METALA. Zakon počinje da važi od juna meseca 2011 godine. Preporučujemo da zakon pažljivo pročitate i proučite jer ima važnih noviteta. Tekst zakona možete preuzeti sa sajta Narodne skupštine Republike Srbije na web adresi: Narodna skupština Srbije

 
Advertisement
Brusenje_dijamanta.jpg
Da li nakit od zlata može da se izgebe

Jedno od čestih pitanja je da li nakit od zlata može da se izgrebe? Slično pitanje glasi: prsten mi se izgrebao, da li je to pravo zlato?

 

Zlato je mekan metal. Lako se obrađuje, tanji, isteže ali i lako izgrebe. Što je zlato finije to je mekše. Iz ovoga proizilazi da nakit koji se nosi neko vreme, naročito onaj na ruci, nikada neće izgledati kao da je izašao iz radnje. Sa time se treba pomiriti jer je slično i sa ostalim stvarima koje posedujete, (garderoba, nameštaj, automobil itd).

 

Nakit od zlata se kupuje da bude lep ukras i očekuje se da uvek izgleda lepo. Šta uraditi i kako ga koristiti da bi što duže ostao lep? Prvo, treba izbegavati bilo kakav rad sa nakitom. Dovoljno je prilikom pranja sudova koristiti neko abrazivno sredstvo (vim, grubi sunđer ili žicu), pa da prsten od zlata izgubi sjaj i izgrebe se. Drugo, nakit treba povremeno očistiti i oprati jer čak i da se ne izgrebe, prljav neće izgledati lepo. Važno je takođe, u zavisnosti od vrednosti i tipa nakita, napraviti odabir nakita koji se nosi svaki dan. Skupocen i nežan nakit ćete verovatno nositi samo u specijalnim prilikama. Slično se ophodite i prema Vašoj skupoj garderobi.

 

Blistav sjaj nakita se verovatno može povratiti poliranjem kod zlatara, ali treba znati da tom prilikom pasta za poliranje skida tanak sloj zlata. Ukoliko se ovo primenjuje više puta, nakit će se prilično istanjiti.

 

 

 Nakit od zlata se tokom nošenja i upotrebe na pojedinim mestima tanji zbog trenja. Kod lančića, visećih minđuša koje se ljuljaju, narukvica i prstenja možete očekivati da se vremenom istanje pa je potrebno vršiti povremene kontrole. Ukoliko je potrebno, bolje je ojačati izlizano mesto nego dragi komad nakit izgubiti.

 

Pojedine vrste nakita se zbog dizajna ili uštede težine (težina utiče na cenu), izrađuju sa šupljinama. Zlatni lanci, ogrlice, narukvice, minđuše ili prstenje će verovatno biti jeftinije ako su lakše, ali će im i trajnost biti smanjena. Osim što će se na sastavima brže izlizati nego nakit od punog zlata, već se može lakše ulubiti i pokidati. Prilikom kupovine, obavezno zatražite da vam prodavac pomogne u odabiru dugotrajnijeg i na kvarove otpornijeg nakita, naravno ako vam je to važnije od izgleda i cene. 

 

Burme su nakit koji se najviše upotrebljava i nosi. Treba unapred znati (što sledi iz prethodno navedenih razloga), da će one tokom vremena izgubiti svoj prvobitni sjaj i izgled. Izbor je na Vama. Da li Vam je važnije da su neobičnije, unikatnije ili jednostavnije a udobnije. Na klasičnim, jednostavnim burmama, ogrebotine se manje vide nego na peskiranim, graviranim, dijamantiranim itd. Takođe, vrlo bitna stvar je da se na jednostavnijim burmama, naknadna korekcija veličine puno lakše izvodi.

 

Pravilo je da se garancije za nakit izdaju samo za kvalitet zlata i i drugih upotrebljenih materijala. Garancija ne pokriva oštećenja prilikom upotrebe jer se nakit lako može oštetiti. Nije kao kod automobila, garancija važi 100.000 kilometara ili tri godine. Čak i tu, ako slupate auto, fabrika Vam neće nadoknaditi štetu. Zato važi savet, skupocenom nakitu posvetite neophodnu pažnju i koristite ga razumno jer se svaka greška skupo plaća.

 

Autor teksta Kosta Andrejević