Vesti

Donet je novi ZAKON O KONTROLI PREDMETA OD DRAGOCENIH METALA. Zakon počinje da važi od juna meseca 2011 godine. Preporučujemo da zakon pažljivo pročitate i proučite jer ima važnih noviteta. Tekst zakona možete preuzeti sa sajta Narodne skupštine Republike Srbije na web adresi: Narodna skupština Srbije

 
Advertisement
Brusenje_dijamanta.jpg
Представка републичкој радиодифузној агенцији

ОПШТЕ УДРУЖЕЊЕ ЗЛАТАРА БЕОГРАДА

Таковска 9, 11120 Београд 35

Телефон и факс: 011-3234-458 и 011-3227-449

-------------------------------------------------------------------------------

 

Републичка радиодифузна агенција

 

Васе Чарапића 2 - 4

11000 БЕОГРАД

 Телефаксом: 202-87-45

Предмет: Представка у вези садржаја програма емитерa Радио телевизије Србије, Таковска 10, Београд

 

 Поштовани,

 

Опште удружење златара Београда је струковна организација која окупља предузетнике који се баве производњом и прометом производа од племенитих метала, дакле накита.

 Наши чланови су шокирани уређивачким и вредносним приступом теми оружаних пљачки продавница накита које се врше диљем света, а који је изражен у две телевизијске ''истраживачко-документарне'' емисије које су емитоване на првом програму Радио телевизије Србије дана 10. и 11. марта 2011. године са почетком у 21. 55, чији је аутор Душан Војводић са сарадницима, под насловом ''ПИНК ПАНТЕРИ'', због чега подносимо ову Представку Савету РРА на основу Закона о радиодифузији, сматрајући да се оваквим програмима нарушавају како лични интересе наших чланова, тако и општи друштвени интерес.

 Пљачкаши, који на дрзак, безобзиран, насилан начин пљачкају туђу имовину милионске вредности у овим програмима су приказани позитивно, као млади, маштовити и духовити људи, који попут некаквих модерних Робин Худова отимају од богатих, а будући да им готово све светске полиције не могу ући у траг, јер су паметни, брзи и вешти, на тај начин проносе славу Србије и Балкана диљем света, више но наши спортисти, научници, уметници... Аутори не истичу да је овде реч о криминалцима, и да овде није реч о витештву већ о отимању и пљачки туђег, о бруталности и насиљу, да ови људи не дају отето сиромашнима, већ отето препродају још богатијима, а сав плен деле међу собом, чиме остварују живот у луксузу без рада.

 У овим емисијама пружена је прилика криминалцима (који нису приведени правди, дакле налазе се у бекство и крију се!) да се јавно, попут некаквих хероја, хвале својим учешћима у пљачкама.

 И више од тога, приказују се оружја и оруђа која они користе, и како их направити и користити! Приказују се начини и методи пљачки. Прави мали курс на тему ''Како опљчкати златару''...

 Најбољи доказ колико је вредносни приступ ауторског тима у овим емисијама погрешан илуструју коментари о емисијама који су се одмах појавили на интернет сајту емитера. Лопови се хвале и храбре да наставе са пљачкама! Ипак један коментар заслужује да буде издвојен. У четвртак, 10. марта 2011. године у 22,13 гледалац са псеудонимом Гангула, оставио је коментар: ''Има смисла у свему томе,лепо сте објаснили пут како ти дијаманти долазе до богатих. и ко је овде луд? подцењују те људе што копају по блату за 2долара, и што је још горе јевреји су умешали прсте, они их обрађују, тако да убиру највећи део новца, ти јевреји су зло за овај свет, није ФИРЕР БИО ЛУД. све у свему само напред и немој те да стајете са пљачкама, и бар неки део новца донесите у Србију. СРЕЋНО ВАМ БИЛУ У НАРЕДНЕ ПОХОДЕ!'' Дакле, афирмативно приказивање насиља, отимања и крађе, одмах привлачи афирмацију и свих других зала – до антисемитизма! Сматрамо да је за уређивање јавног сервиса недопустиво да се не предвиде овакве последице једног погрешног вредносног приступа обради теме.

 Оваквим садржајима, који афирмишу насиље и пљачку, па чак и едукују лопове, угрожен је лични интерес наших чланова који су власници златарских радњи у којима са породицама, многи и деценијама у назад, поштено раде свој посао и занат, јер се оваквим програмима подстичу незрели, несрећни млади људи да на исти или сличан начин покушају да дођу до плена и у Београду и из наших радњи! Поготово ако је могуће оваква злодела вршити и не бити ухваћен, већ напротив - безбедан, и сигуран, давати изјаве за ударне емисије националне телевизије.

 Ко није доживео оружану пљачку, тај не може да зна о каквом је злу реч. При томе, имовина (накит) није у првом плану! У првом плану је безбедност, живот људи који раде у златарству, и који страдају и психички и физички у таквим догађајима. Страх и стрес који човек доживи када му је уперен пиштољ у главу од стране маскираног нападача остају траума за цео живот!  Чак и ако се све заврши, са ''срећним крајем'', како кажу аутори ових емисија, односно чак и ако лопови дођу до плена без људских жртава... и не буду ухваћени, ко је једном доживео да буде на тај начин нападнут и опљчкан, имаће трауму заувек. Ипак, морамо да подсетимо да су многе пљачке, па и у нашој Србији, завршене рањавањем људи, и губитцима људских живота! То су трагичне последице ''рада'' тих маштовитих, вештих, и духовитих људи!

 Дакле, јасно је да се оваквим програмима угрожава лични интерес наших чланова, јер се њима подстиче и помаже насиље против наших чланова и њихове имовине. Афирмишући насиље и пљачку, по нашем дубоком уверењу, емитер угрожава и јавни интерес, јер насиље и пљачка нису друштвено прихватљиви, пожељни нити корисни, већ напротив штетни су без обзира да ли су усмерени на богате или сиромашне, па ни њихова афирмација не може бити у интересу друштва.

 Ако се овакви програми могу видети на националној телевизији, на јавном сервису, то је онда уређивачка политика, која мора бити санкционисана од стране Републичке радиодифузне агенције, као независног регулаторног тела. У том смислу, молимо вас да предузмете мере из своје надлежности.

 

У Београду,12. марта 2011

ОПШТЕ УДРУЖЕЊЕ ЗЛАТАРА БЕОГРАДА

председник: Коста Андрејевић