Vesti

Donet je novi ZAKON O KONTROLI PREDMETA OD DRAGOCENIH METALA. Zakon počinje da važi od juna meseca 2011 godine. Preporučujemo da zakon pažljivo pročitate i proučite jer ima važnih noviteta. Tekst zakona možete preuzeti sa sajta Narodne skupštine Republike Srbije na web adresi: Narodna skupština Srbije

 
Advertisement
Brusenje_dijamanta.jpg
Radni sastanak sa Tomislavom Jovanovićem

 Radni sastanak sa predsednikom Zajednice opštih udruženja preduzetnika

Zajednica opštih udruženja preduzetnika inicirala je sastanak sa predstavnicima Udruženja zlatara. Predsednik Zajednice, Tomislav Jovanović, istakao je da svako udruženje treba da u svoje planove uvrsti što više aktivnosti, ali da je neophodno definisati i zajedničke probleme sa kojima se suočavaju svi preduzetnici, kako bismo, zajedno istupili pred relevantnim institucijama radi iznalaženja adekvatnih rešenja.

Jovanović je pozvao na veće korišćenje resursa Privredne komore Beograda, kao što je Media Centar, jer je u interesu preduzetnika da se njihov glas čuje. Takođe, najavio je da će se Zajednica u narednom periodu zalagati za veću zastupljenost preduzetnika u medijima.

 Predsednik udruženja zlatara, Kosta Andrejević, podsetio je prisutne članove  na ogromno iskustvo koje su zlatari iz Srbije stekli prilikom zajedničkog projekta sa Zanatskom komorom Kelna i zlatarima Kelna. Potom je izneo neke od glavnih problema sa kojima se suočavaju zlatari, a kao jedan od osnovinih naveo je   novi Zakon o žigovini, tačnije kontroli predmeta od plemenitih metala.  Andrejević je istakao da je ovaj Zakon u suprotnosti sa poslovanjem i zakonom u EU gde žig proizvođača predstavlja status kvaliteta. Naime, sam proizvođač svojim žigom garantuje da određeni predmet ima određenu vrednost, dok jedino u Srbiji proizvođač (zanatlija) plaća taksu državi, a samo on garantuje kvalitet i eventualno nadoknađuje štetu u slučaju nekvalitetne robe.

 Jovanović je predložio da Udruženje u pisanoj formi iznese ove probleme Zajednici, kako bi se  inicirali razgovori sa nadležnim ministarstvom, a u cilju njihovog rešavanja.

Tekst je objavljen na sajtu Privredne komore Beograda